Betonul este un material fiabil, durabil, care poate dura zeci de ani dacă este întreținut corespunzător. Îmbinările constructive ale structurilor din beton expuse la presiune hidrostatica, a atacului apei și a umiditatii excesive,dacă nu sunt etansate corespunzător, apa pătrunde și poate cauza probleme care pot duce în timp la fisuri în beton și la infiltratii de apa. Pentru a evita toate aceste probleme este recomandata etansarea rosturilor constructive cu un cordon bentonitic.
Ce este un cordon bentonitic?
Cordonul bentonitic este un material care creează o barieră fizică prin expandare împotriva pătrunderii apei prin îmbinările din beton, care expandează (într-un mod rapid sau controlat) atunci când sunt expuse la apă. Capacitatea sa de a expanda și a etansa îmbinările din beton îi permite să înlocuiască elementele de stopare a apei mai pasive din PVC., care se pot mișca cu ușurință în timpul turnării.
Cordonul bentonitic expandabil împiedică pătrunderea apei cu sau fără presiune hidrostatica.În rostul de construcție, cordonul expandabil este complet înconjurat de beton iar la contactul cu apa, benzile expandează controlat și astfel etanșează îmbinarea.
Unde este recomandat sa folosesti cordonul bentonitic?
Cordonul bentonitic poate fi aplicat la rosturi de construcție din beton fără mișcare atât pe suprafețe orizontale, îmbinări verticale. Poate fi folosit la legatura dintre structuri din beton noi cu cel existent, pe suprafețe neregulate și pentru etansarea străpungerilor în pereți sau plăci, cum ar fi etansare conducte de trecere, linii de utilitate, și elemente din oțel. Alte aplicații tipice pentru imbinari constructive pentru care sunt ideale: structuri subterane, subsoluri, imbinare panouri prefabricate, tuneluri, cămine de apa, pereți de sprijin, conducte de beton și stații de tratare a apei și a apelor uzate, rezervoare, ecluze, baraje, canale, apeducte, tuneluri, rezervoare de stocare, fundații.
Este important să reținem ca rosturile de dilatare nu pot fi etanșate cu cordon bentonitic si se recomanda sistemul specific .
Este important ca profilul expandabil sa fie fabricat din materii prime de calitate, fără defecte. Acestea sunt furnizate sub formă de role în lungimi diferite, în funcție de dimensiune și material. Pentru a alege un waterstop cordon bentonitic expandabil potrivit nevoilor proiectului de etanșare a rosturilor, este important să consultați producătorii deoarece aceștia pot recomanda tipul si dimensiunea necesara.
Cum se instalează cordonul bentonitic?
Cordonul bentonitic se poziționează pe betonul întărit al plăcii de bază, în centrul rostului constructiv. Cordonul trebuie fixat pe suprafata orizontala, radier, în așa fel încât să fie în contact pe toată suprafața și poziția sa să nu se modifice în timpul turnarii betonului pentru peretele diafragma. Cordonul bentonitic expandabil se fixează cu o amorsa specifică sau cu profilele din grilaj metalic și poziționate pe axa de construcție în beton , la mijlocul grosimii specificate. În zona de îmbinare a cordonului bentonitic, se face o tăiere la unghi de 45 °și se îmbină cele doua capete, cordonul trebuie îmbinat cap la cap. Rețineți betonul trebuie să fie suficient de compactat și fără goluri și segregari,se recomanda o vibrare adecvata. În timpul compactării, trebuie sa aveți grijă ca cordonul expandabil să nu fie deteriorat.
Profilul expandabil pentru etansarea rosturilor constructive fără mișcare reprezintă o componentă importantă a unui sistem de impermeabilizare. Utilizarea unui cordon bentonitic împreuna cu un sistem de impermeabilizare integral cristalin este considerată unul din cele mai bune soluții de hidroizolare pentru a oferi o structura de beton protejată in profunzime (uscata) si care iti confera eliminarea altor tipuri de adaosuri, învelișuri hidroizolante, contribuind astfel la eliminarea timpului de lucru, a manoperei de lungă durata precum și durabilitatea suprafețelor tratate.